Deze tekst geeft informatie over een spierbiopsie. Hoe moet u zich voorbereiden en hoe verloopt deze ingreep?Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een spierbiopsie te doen. Dit is een poliklinische ingreep, onder plaatselijke verdoving. Hierbij worden twee stukjes spierweefsel uitgenomen, alles bij elkaar ongeveer 1 kubieke cm (1 bij 1 bij 1 centimeter). Dit weefsel wordt in het laboratorium bewerkt en onderzocht onder de microscoop op afwijkingen. De behandelend arts hoopt hiermee de oorzaak van uw klachten te vinden.

Hoe is de voorbereiding?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Wel is het belangrijk dat als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals bijvoorbeeld: Sintrom Mitis® (acenocoumarol), Marcoumar® (fenprocoumon), een zogenaamde NOAC of DOAC (edoxaban, rivaroxaban), Ascal® (carbasalaat-calcium) of clopidogrel (Plavix® of Grepid®) u dit aan de behandelend arts vertelt. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt is het wellicht nodig om de medicatie aan te passen om het risico op een naboeding zo klein mogelijk te maken.

Het is aan te raden ongeveer 2 uur voor de geplande ingreep 1000 mg paracetamol te slikken.

Uit welk lichaamsdeel wordt de biopsie afgenomen?

Meestal worden de stukjes spierweefsel uit een been of arm genomen. De arts geeft dit van te voren aan; zonder aanduiding vooraf van de plaats kan het biopt niet plaatsvinden.

Als het uit uw been wordt genomen, raden wij u sterk af om zelf te gaan auto rijden of met het openbaar vervoer te reizen.

Het is goed om de dag van de ingreep en de dag daarna het geopereerde lichaamsdeel zoveel mogelijk rust te geven.

Soms wil de neuroloog in overleg met de chirurg de spier waaruit het biopt wordt genomen eerst nader bepalen aan de hand van een MRI-scan of CT-scan, Deze scan vindt dan plaats voorafgaand aan de biopsie. Over het CT/MRI-scan onderzoek is een aparte folder beschikbaar.

Waar en hoe gebeurt de operatie?

De ingreep wordt uitgevoerd door een arts van de afdeling Chirurgie in een operatiekamer van de polikliniek Algemene Chirurgie. U vindt deze afdeling in het polikliniekgebouw A op de eerste etage.

Na het schoonmaken van de huid wordt het gebied met steriele doeken afgedekt. Daarna krijgt u een injectie voor plaatselijke verdoving,

Bent u overgevoelig voor jodium of pleisters meldt u dit vóór het onderzoek aan de arts.

Wat voor verdoving hoort bij deze ingreep?

Alle weefsellagen tot en met het spierkapsel kan de chirurg volledig verdoven. De spier zelf wordt niet verdoofd omdat verdoving het latere onderzoek kan verstoren. Hierdoor kan het uitnemen van het spierweefsel pijnlijk zijn.

Afhankelijk van de plaats van de biopten en de dikte van de onderhuidse vetlaag is een snee van minimaal 4 cm nodig om goed bij de spier te kunnen komen. Een analist zorgt tijdens de operatie voor de onmiddellijke verwerking van de uitgenomen weefsels. De wond wordt hierna in verschillende lagen gehecht en verbonden.

De ingreep duurt al met al meestal dertig tot vijfenveertig minuten.

Wat zijn de voorschriften na de operatie?

Na de ingreep is het verstandig thuis iedere vier tot zes uur een paracetamol tablet tegen de napijn te nemen. Zo nodig kunt u hier de volgende dag nog mee doorgaan.

Het wondverband moet ten minste 24 uur blijven zitten en het mag niet nat worden. Na 24 uur mag het verband worden verwijderd en is douchen van het wondgebied mogelijk.

Wanneer niet-oplosbare huidhechtingen worden gebruikt, moeten deze tien tot veertien dagen later worden verwijderd. Dit kan vaak bij de huisarts gebeuren. Sport en andere zware belasting van het geopereerde lichaamsdeel kan meestal na twee tot drie weken weer voorzichtig worden hervat.

Wat zijn mogelijke risico’s

Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Gelukkig komen nabloedingen en infecties weinig voor.

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met de chirurg of de huisarts:

  • Als de wond blijft bloeden.
  • Als het geopereerde lichaamsdeel rood, dik en warm wordt.
  • Als u koorts krijgt (38⁰ C of hoger).

Wanneer krijg ik de uitslag?

Het bewerken en onder de microscoop onderzoeken van de stukjes spierweefsel duurt ongeveer 6 weken. Uw behandelend arts bespreekt met u telefonisch of tijdens een afspraak op de polikliniek de uitslag.

Tot slot

Zorgt u er vooral voor op tijd te zijn. Bij eventuele verhindering verzoeken wij u ons bijtijds te bellen voor een nieuwe atspraak. Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt oproepen.

Mocht u over het onderzoek nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan de medewerkers van de afdeling. U kunt ons telefonisch bereiken op de hierna volgende telefoonnummers:

Polikliniek Neurologie Gebouw A, tweede verdieping: 020 566 25 00

Polikliniek Chirurgie Gebouw A, eerste verdeping: 020 556 27 14