Toelichting bij het invullen van het BRMO/MRSA inventarisatieformulier.
Wat zijn resistente bacteriën?
Alle mensen dragen bacteriën bij zich. De meeste zijn nuttig voor ons, ze helpen bijvoorbeeld om ons voedsel te verteren. Van sommige bacteriën kunnen we echter ziek worden. Om weer te herstellen is soms antibiotica nodig. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën doden of remmen in de groei. Dit helpt het lichaam om te genezen. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden. We noemen dat resistentie. Daarom zijn artsen terughoudend om antibiotica voor te schrijven. Hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Infecties met resistente bacteriën zijn moeilijker te behandelen.
Ongemerkt drager: een risico
Sommige mensen dragen deze bacterie met zich mee zonder dat ze dit zelf weten. Bij gezonde mensen is dit eigenlijk ook geen probleem. Het wordt echter wél een probleem wanneer u antibiotica nodig heeft terwijl u drager van zo’n bacterie bent. Ook kan iemand met deze bacterie ongemerkt zieke patiënten besmetten die antibiotica krijgen. Extra maatregelen zijn dan nodig.
Onderzoek
Om te voorkomen dat resistente bacteriën zich in het ziekenhuis verspreiden naar andere patiënten, is het noodzakelijk om voorafgaand aan iedere opname te onderzoeken of u drager bent. Dit gebeurt door bepaalde risicofactoren in kaart te brengen. Als u wordt opgenomen, stellen wij u een aantal vragen. Daarmee kunnen wij inschatten of er bij u verder onderzoek nodig is. Als dat zo is, worden er door de zorgverlener (arts of verpleegkundige) kweken afgenomen. Er wordt dan met een wattenstokje langs het slijmvlies van keel, neus en perineum (dit is het gebied tussen de anus en de vagina/testikels) gestreken. Deze kunnen makkelijk afgenomen worden en de uitslag is vaak binnen enkele dagen bekend. Er wordt geprobeerd om al voor de opname de uitslagen hiervan te hebben, zodat duidelijk is welke maatregelen er eventueel moeten worden genomen.
Heeft u nu nog vragen? Stel ze gerust aan uw arts of verpleegkundige.
Kijk voor meer informatie ook op: www.rivm.nl/Antibioticaresistentie.