Wat is een cryo-cyclus?
Tijdens een cryo-cyclus worden ingevroren embryo’s ontdooid en in de baarmoeder geplaatst. De plaatsing vindt op de 6de dag na de hCG injectie plaats als het embryo 4 dagen oud was ten tijde van het invriezen. Embryo’s die ouder of jonger waren worden met een ander interval geplaatst. Deze folder beschrijft de gang van zaken in de cryo-cyclus met een kunstmatige eisprong.
Aantal te plaatsen embryo’s
Bij een cryo-cyclus is het aantal te plaatsen embryo´s afhankelijk van uw leeftijd ten tijde van de eicelpunctie. Het doel hiervan is om de kans op zwangerschap zo groot mogelijk en de kans op een tweelingzwangerschap zo klein mogelijk te maken. Het kan voorkomen dat er minder embryo’s worden geplaatst dan van tevoren is afgesproken, omdat niet alle embryo’s goed ontdooien. De embryo’s zijn per stuk of per twee stuks ingevroren in 1 rietje. Het is niet mogelijk, als de embryo’s per twee zijn ingevroren, om er maar 1 te ontdooien. Zijn er na uw punctie twee embryo’s geplaatst? Dan zijn uw embryo’s per twee ingevroren in 1 rietje.
Waar vindt de cryo-cyclus plaats en wie voert het uit?
De vaginale echo’s worden in het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV) gemaakt door een gynaecoloog in opleiding. Het ontdooien van de embryo’s wordt in het fertiliteitslaboratorium door een analist of embryoloog gedaan. De embryoplaatsing wordt in de punctiekamer in het CVV door een IVF-arts of gynaecoloog verricht, samen met een verpleegkundige.
Wat moet u doen voorafgaand aan een cryo-cyclus?
- “Mijn Dossier” account activeren. U krijgt een brief met uw persoonlijke code. Let op: de code voor activatie verloopt. Uw juiste emailadres en gsm nummer moeten in uw dossier staan.
- Inschrijving bij de AMC apotheek.
- U slikt dagelijks 0,4 mg foliumzuur om de kans op een kind met een open rug (spina bifida) te verkleinen. U start hiermee uiterlijk op de eerste dag van uw menstruatie.
Hoe vind de cryo-cyclus plaats?
Doorgeven?
- Op de eerste dag van uw menstruatie (dit is de eerste dag wanneer u helder rood bloedverlies heeft) stuurt u ons een bericht via “Mijn Dossier”.
Gebruik aub het onderstaande format zodat wij de berichten herkennen:
1. Maak altijd een nieuw bericht aan, ga niet door in een oud bericht;
2. Kies ‘Een bericht verzenden’;
3. Kies ‘Bericht aan polikliniek of afdeling sturen’;
4. Kies ‘Mijn uitslagen’;
5. Kies ‘Voortplantingsgeneeskunde AMC’ of ‘Voortplantingsgeneeskunde VUMC’;
6. Typ bij onderwerp: Eerste Dag Menstruatie [datum]
7. Uw bericht invoeren: dit mag niet leeg blijven, schrijf een punt
8. Kies verzenden
- U krijgt een afspraak voor een vaginale echo. U kunt uw afspraak vinden via “Mijn Dossier”. Als u niet over een PC/laptop of smartphone beschikt, dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken.
- Wij adviseren u een vrij lege blaas te hebben ten tijde van de echo. Er zijn toiletten in de wachtkamer.
- Als het eiblaasje groot genoeg is, wordt de hCG injectie afgesproken. De hCG injectie zorgt voor de eisprong. De afspraak voor embryoplaatsing vindt plaats ongeveer 6 dagen na de hCG injectie.
- Als het eiblaasje niet groot genoeg is, wordt er een nieuwe echoafspraak gemaakt. Dit herhaalt zich tot het eiblaasje groot genoeg is. Meestal betekent dit dat u 1 of 2 keer moet terugkomen.
- De verpleegkundige zal u het zelf injecteren aanleren door een prikinstructie en geeft u folder met de prikinstructies mee. De Prikinstructie Gonasi of Ovitrelle® staat ook op onze website onder patiëntenfolders.
Wanneer wordt de cryo-cyclus afgebroken of gaat de plaatsing niet door?
- Als er op de echo tekenen zijn dat de eisprong al geweest is.
- Als de embryo’s niet goed ontdooien. U wordt dan door de verpleegkundige op de dag van de embryoplaatsing gebeld.
- Onvoldoende capaciteit. In het weekend en op feestdagen is het risico groter dat de embryo plaatsing niet kan worden ingepland. Er is op die dagen minder capaciteit.
Wat moet u doen voorafgaand aan de embryoplaatsing?
Voorafgaand aan de embryoplaatsing zijn dezelfde voorschriften van toepassing als bij de eicelpunctie:
Thuis
- Hygiëne vrouw
U doucht of wast zich ’s ochtends met zeep voordat u naar het CVV komt. Inwendig wast u alleen met water. U spuit geen parfum, eau de toilette of deodorant met parfum op. Dit is belangrijk voor de luchtkwaliteit ten tijde van de embryoplaatsing. U rookt die ochtend niet, ook niet als u nog niet in het CVV bent. - Hygiëne partner (indien van toepassing)
Voor uw partner gelden dezelfde hygiëne-eisen: geen parfum, eau de toilette, aftershave of deodorant met parfum. Uw partner rookt die ochtend niet, ook niet als hij/zij nog niet in het CVV is. - Dieet
Er zijn geen dieetbeperkingen.
CVV
- U komt op het afgesproken tijdstip in het CVV aan en meldt u met uw AMC-patiëntenpas bij de zuil.
- U gaat niet naar het toilet om te plassen, tenzij anders met u is afgesproken. Uw blaas is dus redelijk gevuld, waardoor de embryoplaatsing makkelijker verloopt.
De baliemedewerkster haalt u en uw partner (indien van toepassing) op uit de wachtkamer.
In de kleedkamer kleedt u zich om zoals bij de eicelpunctie. Hierna neemt u plaats in de rustkamer. De verpleegkundige haalt u daar op. U krijgt geen verdovingsmiddel.
Hoe vindt de embryoplaatsing plaats?
De embryoplaatsing in een cryo-cyclus verloopt hetzelfde als na een embryoplaatsing na een eicelpunctie, alleen zonder medicatie.
Routebeschrijving naar het CVV in het weekend
Heeft u een afspraak in het weekend? Check de actuele route op de website onder patiënten folders.
Vragen over uw behandeling
De echo’s zijn een kortdurend contact en niet geschikt voor een evaluatiegesprek. Wacht daarom niet met uw vragen of zorgen maar stel uw vraag via “Mijn Dossier” of maak een afspraak op het (verpleegkundig) spreekuur via “Mijn Dossier.
Vragen
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u ons een bericht sturen via “Mijn Dossier” te bereiken via de app ‘Mijn Dossier Amsterdam UMC’ of via www.mijndossier.amsterdamumc.nl. Dit is de enige veilige manier om met het ziekenhuis te communiceren.
Voor lichamelijke klachten of spoedeisende vragen neemt u telefonisch contact op met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur of via de centrale en vragen naar dienstsein CVV). Wij vragen u altijd om uw patiëntnummer in verband met patiënt veiligheid.
Bij grote spoed kunt u ook contact opnemen met uw gynaecoloog in uw regio die u verwezen heeft of buiten kantooruren van het CVV met de spoedeisende hulp vrouwenziekten (SEHV) op H3zuid op telefoon 020-5661500.