Binnenkort wordt u geopereerd, ondergaat u een onderzoek of behandeling met een vorm van anesthesie in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Met u is afgesproken dat u voor deze procedure niet wordt opgenomen, maar op de dag zelf naar het ziekenhuis mag komen en dezelfde dag weer naar huis mag. Deze vorm van behandeling heet dagbehandeling.

Wat zijn de voorwaarden voor dagbehandeling?

  • U komt nuchter (zie de folder Nuchterbeleid).
  • U heeft begeleiding van een meerderjarige.
  • U heeft vervoer geregeld naar huis of gaat met een taxi.
  • Er blijft iemand bij u na de operatie, gedurende de eerste 24 uur.

Als u bovenstaande niet kunt nakomen, wilt u dit dan tijdig melden?

Voor de operatie

U brengt voor de geplande operatiedatum een bezoek aan de polikliniek Preoperatieve screening anesthesiologie. Op deze polikliniek vult u een gezondheidsvragenlijst in. De anesthesioloog neemt deze lijst met u door en bespreekt een aantal zaken, onder andere over de mogelijke manieren van anesthesie tijdens uw procedure. Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid en hierdoor krijgt u geen last van de eigenlijke operatie.

In verband met de anesthesie moet u nuchter zijn. Het nuchterbeleid wordt u uitgelegd. U krijgt hierover een folder mee om alles thuis nog eens rustig na te lezen.

Dag van operatie

Meenemen

Neemt u zo weinig mogelijk mee naar het ziekenhuis. Kostbaarheden kunt u beter thuislaten. Wat u wel mee mag/moet nemen:

  • ochtendjas
  • pantoffels
  • iets om muziek te luisteren (bijvoorbeeld een iPod) en/of iets om te lezen
  • uw identiteitsbewijs (verplicht)
  • uw Amsterdam UMC patiëntenpas (verplicht)
  • uw medicatie en een actueel medicatieoverzicht
  • Trekt u makkelijke (wijde) kleding aan.

Voorbereiding

Op de afgesproken tijd meldt u zich in het ziekenhuis. Wij werken met een strak operatieschema. Wij vragen u daarom om op tijd aanwezig te zijn. Het kan voorkomen dat u moet wachten als het operatieschema uitloopt.

Op de afdeling staat een bed voor u klaar. U krijgt speciale operatiekleding aan en een naambandje om uw pols. Verder vragen wij u eventuele make up, nagellak, contactlenzen, sieraden en gebitsprothesen te verwijderen. Gebruikt u medicijnen, meldt u dit dan bij de verpleging. U mag één begeleider meenemen. Deze kan bij u blijven tot u naar de operatiekamer gaat.

Wanneer u aan de beurt bent om geopereerd te worden, brengt een verpleegkundige u in een bed naar het operatiecomplex. Hier haalt het anesthesieteam u op en gaat u naar de operatiekamer. Vervolgens wordt u onder narcose gebracht of op een andere manier verdoofd.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Dit is een kamer waar speciaal opgeleide verpleegkundigen u de eerste tijd na de operatie verzorgen. U blijft daar tot de anesthesie voldoende is uitgewerkt, u goed wakker bent en de pijn onder controle is. U gaat dan weer terug naar de verpleegafdeling. Hier kunt u rustig bijkomen en zo nodig verder wakker worden.

In overleg met uw hoofdbehandelaar en anesthesioloog wordt besloten wanneer u naar huis kunt. Eventuele noodzakelijke pijnstilling wordt met u besproken. Voordat u naar huis gaat, worden de eventuele controle-afspraken gemaakt.

Weer naar huis

Als u op de dag van de operatie naar huis mag, moet u zorgen dat u door een volwassene begeleid wordt. Regel daarom het vervoer per taxi of auto, maar rijd niet zelf!

U dient de eerste 24 uur thuis opvang te hebben. De eerste 24 uur na de operatie kunt u beter rustig aan doen. De narcose en de operatie kunnen nog enige tijd uw rijvaardigheid en reactievermogen verminderen. Bedien geen machines of voertuigen, ook geen fiets, en neem geen belangrijke beslissingen. Verder kunt u de eerste dagen beter licht verteerbaar voedsel eten en geen alcohol drinken.

Het kan zijn dat u last heeft van uw keel. Dat komt doordat u tijdens de operatie bent beademd via een buisje in uw keel. Meestal verdwijnt dit onprettige gevoel weer snel. Ook eventuele spierpijn is een onschuldig verschijnsel en gaat snel weer weg.

Indien u de operatie ondergaan heeft met behulp van een ruggenprik en u na thuiskomst merkt dat u weer spierzwakte in de benen krijgt of dat gedeelten van de benen opnieuw gevoelloos worden, moet u direct contact opnemen met afdeling Anesthesiologie via het algemene nummer van het ziekenhuis: (020) 444 4444.

Als u met behulp van regionale anesthesie aan uw arm bent geopereerd, moet u de eerste dag extra voorzichtig zijn met die arm, omdat het gevoel soms nog niet helemaal is teruggekeerd. Draag uw arm bij voorkeur in een draagdoek.

Medicijnen

Het gebruik van pijnstillers wordt met u besproken op de afdeling voordat u naar huis gaat. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, kunnen deze normaal door blijven slikken. Na de narcose kunt u de rest van de cyclus echter niet meer op volledige bescherming rekenen.

Wat te doen bij vragen of problemen?

Als u na de operatie onverwacht ernstige klachten krijgt, dan kunt u bellen met:

  • Maandag tot en met vrijdag: de polikliniek waar u onder behandeling bent.
  • ‘s Avonds, ’s nachts en in het weekend: de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Vraagt u dan naar de dienstdoende chirurg of anesthesioloog. Telefoonnummer spoedeisende hulp: (020) 444 3636.