Bij u wordt binnenkort een longfunctieonderzoek gedaan.
Wat is de functie van de longen?
De belangrijkste functies van de longen zijn het lichaam voorzien van zuurstof en het verwijderen van koolzuur. Soms kunnen deze functies (tijdelijk) verstoord zijn. Om dit vast te stellen is een longfunctieonderzoek nodig. Een longfunctieonderzoek kan uit verschillende testen bestaan. Bij iedere test ademt u via een mondstuk aan het longfunctie-apparaat, waarbij de neus met een klemmetje wordt dichtgehouden.
Welk onderzoek krijgt u?
Hierna is aangekruist welke onderzoeken bij u worden gedaan. U hoeft niet nuchter te zijn, tenzij anders vermeld. Voor sommige onderzoeken zult u het gebruik van bepaalde medicijnen tijdelijk moeten staken. Indien dit nodig is krijgt u een medicatiestoplijst mee. De duur van het onderzoek kan uiteenlopen van dertig minuten tot 2 uur.
- Spirometrie
Bij dit onderzoek meten wij hoe uw longen functioneren. Hiervoor moet u een aantal keren maximaal in- en uitademen. Om de snelheid waarmee u kunt uitblazen te meten, moet u dit ook een aantal keren heel krachtig doen. Soms wordt de test herhaald na het toedienen van een medicijn dat de luchtweg wijder maakt
Het kan zijn dat u voor dit onderzoek moet stoppen met uw longmedicatie. De arts zal dit aangeven, ook hoe lang u moet stoppen.
- Diffusietest
De diffusietest is een maat voor de zuurstofoverdracht van de ingeademde lucht via de longen naar het bloed. Hiervoor moet u, nadat u volledig heeft uitgeblazen, diep inademen en deze adem tien seconden vasthouden. Daarna blaast u weer in het apparaat uit. Deze meting wordt minimaal 2 keer herhaald.
- Bodybox
Dit onderzoek meet de weerstand van de luchtwegen. Dat wil zeggen dat wordt nagegaan hoeveel moeite het u kost adem te halen. Tegelijkertijd wordt de totale longinhoud gemeten. Deze ademhalingstest wordt gedaan in een gesloten ruimte, die lijkt op een telefooncel. Soms wordt de test herhaald na het toedienen van een medicijn dat de luchtweg wijder maakt.
Het kan zijn dat u voor dit onderzoek moet stoppen met uw longmedicatie. De arts zal dit aangeven, ook hoe lang u moet stoppen.
- Bloedgas
Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen om het zuurstof- en koolzuurgehalte in uw bloed te bepalen.
- Shunt
Er wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen nadat u dertig minuten 100% zuurstof heeft ingeademd om het zuurstof- en koolzuurgehalte in uw bloed te bepalen.
- Methacholine provocatietest
Bij dit onderzoek wordt de gevoeligheid van de luchtweg gemeten door het inademen van Methacholine. Methacholine is een prikkelende, maar onschadelijke stof waarmee de gevoeligheid van de luchtwegen gemeten kan worden. Via een apparaat ademt u een kleine hoeveelheid Methacholine in, waarna via een diepe snelle uitademing uw longfunctie wordt bepaald. Deze procedure wordt een aantal malen herhaald met een oplopende concentratie Methacholine.
Voor dit onderzoek moet stoppen met de meeste longmedicatie. U krijgt hiervoor een medicatiestoplijst mee. Indien dit niet lukt kunt u contact opnemen met de longfunctieafdeling, telefoon: 020-5663104.
- Allergietest/Huidtest
Dit is een onderzoek om te bepalen of u allergisch bent. Allergie kan zich uiten in longklachten. Van verschillende stoffen worden druppeltjes op de onderarm gelegd en met kleine naalden aangeprikt. Zo komt de vloeistof vrijwel pijnloos in de huid. Na tien minuten wordt beoordeeld of er een reactie is en hoe groot de reactie dan is. De reactie kan eruit zien als een muggenbeet. Na enkele uren is dit weer verdwenen.
Voor dit onderzoek moet u stoppen met sommige longmedicatie. U krijgt hiervoor een medicatiestoplijst mee.
- Inspanningstest
Een ergometrie is een inspanningsonderzoek, ook wel “de fietstest” genoemd. Met behulp van deze test kan worden onderzocht tot welke lichamelijke inspanning u in staat bent en wat de oorzaak is van een eventueel verminderd prestatievermogen. Bij het onderzoek is een arts aanwezig.
Voor een afspraak wordt u telefonisch benaderd. De longfunctieanalist zal u mondeling en schriftelijk informeren over de test en de voorbereidingen die u moet treffen.
- Ademkracht
Dit onderzoek wordt gedaan om de maximale kracht van de ademhalingsspieren te bepalen. Spierkrachtverlies kan ook longfunctiestoornissen opleveren. Bij dit onderzoek moet u maximaal krachtig in- en uitademen tegen een dichte klep.
Medicijnen
Als u denkt, om wat voor reden dan ook, niet te kunnen stoppen met het medicijngebruik, laat het ons dan weten. Meld dit wanneer u voor onderzoek komt, of overleg van tevoren telefonisch met onze afdeling.
Nog even dit…
Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus belangrijk dat u op de afgesproken tijd komt. Als u de gemaakte afspraak niet kunt nakomen, belt u dan even af. Het telefoonnummer vindt u hieronder. Ook bij vragen kunt u altijd bellen.
Contactgegevens
Amsterdam UMC, afd. Longfunctie
Telefoon 020-444 4324