Deze tekst informeert u over een long-perfusiescintigrafie. Waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd, hoe het verloopt en wat belangrijk is om te weten.
Waarom een long-perfusiescintigrafie?
Een long-perfusiescintigrafie brengt de doorbloeding van uw longen in beeld. Het onderzoek kan nodig zijn om een longembolie (bloedprop in een bloedvat van de long) aan te tonen of uit te sluiten. Een andere reden voor dit onderzoek is het in beeld brengen van de doorbloeding van het gezonde longweefsel. Dit kan nodig zijn voordat u een operatie aan de longen krijgt. Samen met een longfunctie-onderzoek geeft dit een goede indruk hoe het gezonde deel van de long functioneert.
Wat zijn de voorbereidingen op het onderzoek?
Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig.
Hoe gaat het onderzoek?
Voor het onderzoek krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof via een injectie in de ader van uw arm toegediend. Als u de injectie krijgt ligt u plat op bed en moet u een paar keer diep in- en uitademen. Dit is nodig om de radioactieve stof gelijkmatig over de longen te verdelen. Direct na de injectie wordt u onder de camera geschoven. Er worden dan in verschillende richtingen opnamen van de longen gemaakt. Tijdens de opnamen kunt u gewoon doorademen.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt 30 minuten.
Uitslag van het onderzoek
Nadat de scan gemaakt is, en voordat u de afdeling kan verlaten, wordt de kwaliteit en volledigheid van het onderzoek beoordeeld door de arts (nucleair geneeskundige). Naar aanleiding van deze beoordeling kunnen aanvullende (extra) opnamen gemaakt worden. Als extra opnamen nodig zijn, neemt dit meer tijd in beslag. Op een later tijdstip wordt het onderzoek nauwkeurig bekeken door een nucleair geneeskundige. Deze maakt een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.
Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?
Voor zover bekend, zijn er geen bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden.
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?
Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn, moet u dit melden voor het onderzoek begint. Als het voor u niet strikt noodzakelijk is, stellen wij het ongeboren kind niet bloot aan straling. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit te bespreken met de nucleair geneeskundige.
Hoe komt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde?
Om de afdeling te bereiken neemt u de hoofdingang van het AMC. Binnengekomen loopt u rechtdoor naar het centrale plein (F/G plein of Verheyplein) en steekt dit over. Links achterin neemt u de lift naar de tweede verdieping van bouwdeel F. Wanneer u de lift uitkomt, vindt u de afdeling aan de rechterkant. U kunt zich daar melden bij de balie (F2-Noord).
Wat moet u meenemen?
Als u van uw arts een aanvraagformulier gekregen heeft, moet u dit meenemen. Verder moet u een geldig identiteitsbewijs, uw ziekenhuispas en uw verzekeringspapieren meenemen.
Waarom moet u op tijd komen?
De radioactieve vloeistof, die nodig is voor het onderzoek, wordt speciaal voor u klaar gemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Heeft u nog vragen?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die gerust stellen als u op de afdeling komt voordat het onderzoek begint.
Heeft u vragen die verband houden met de voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld over het gebruik van medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur via tel: 020-444 4200. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw behandelend arts.