Deze tekst informeert u over liposuctie. Wat is dat precies, liposuctie? Wanneer wordt het toegepast en wat mag u ervan verwachten?
Wat is liposuctie?
Liposuctie is het onderhuids wegzuigen (suctie) van vetophoping (lipo). Deze vetophopingen kunnen ontstaan op diverse plaatsen, zoals: de hals, buik, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen.
Wanneer wordt het toegepast?
Voor liposuctie moet de huid voldoende elastisch zijn. Is de huid dat niet en is er bovendien sprake van cellulitis (sinaasappelhuid), dan kunnen we vetafzetting verwijderen door middel van dermo-lipectomie ( dermo = huid, lipectomie = wegsnijden van vet). Nadeel van deze operatie is dat er vaak lange littekens achterblijven. Liposuctie en dermo-lipectomie zijn plastisch-chirurgische behandelingen.
Mogelijkheden en verwachtingen
Liposuctie is geen middel om te vermageren, het is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Bent u overal te dik, dan bent u aangewezen op een dieet.
Liposuctie geeft een contourverbetering, maar zeker geen perfect lichaam. Een symmetrisch resultaat is bijna niet te verkrijgen. Bestaande onregelmatigheden in de huid kunnen niet worden gecorrigeerd. Het huidoppervlak kan door de operatie onregelmatig worden, omdat liposuctie een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet ter plaatse wordt weggezogen.
Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige narcose. Alleen kleine contourafwijkingen, als overtollig vet in de hals, behandelen we onder plaatselijke verdoving op de polikliniek.
Na beide soorten ingrepen kunt u in prinicpe dezelfde dag naar huis.
De operatie
Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het te corrigeren gebied af met een viltstift. Daarna wordt u onder narcose gebracht. Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen, als bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied opgespoten met een vloeistof. Deze vloeistof vergemakkelijkt het wegzuigen van de vetcellen en vermindert het bloedverlies.
Als de vloeistof is ingewerkt, brengt de arts een zuigbuis via de huidsneden in. De zuigbuis is aangesloten op een krachtige pomp waarmee het overtollige vetweefsel wordt weggezogen.
Nazorg
Na de liposuctie moet u een pantybroek, elastische windsels of een elastisch korset dragen om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkende onderkleding moet u dag en nacht gedurende vier tot zes weken dragen. Bij het douchen of wassen mag u dit even uit doen. Douchen mag pas 24 uur na de operatie.
Tot enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, dit verdwijnt na twee tot zes weken. De pijn is meestal goed te bestrijden met paracetamol. Helpt dit niet, neemt u dan contact op met uw behandelend arts. Na één tot twee weken worden de hechtingen verwijderd, het resultaat is pas maanden later duidelijk.
Risico's en complicaties
Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er is kans op een nabloeding of een infectie, al komt dit bijna niet voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig, daarna zijn er restzwellingen en verhardingen die soms pas na weken of maanden verdwijnen. De huid kan ook tijdelijk gevoelloos zijn. Na zes tot negen maanden kunt u het definitieve resultaat beoordelen. Soms is niet al het overtollig vet verwijderd of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is een nieuwe liposuctie noodzakelijk.
Vergoeding
De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden voor het vergoeden van de ingreep. In het algemeen wordt liposuctie niet vergoed. We kunnen een aanvraag indienen bij uw zorg verzekeraar.
Tot slot
Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Algemene informatie doet niet altijd recht aan de individuele situatie. Heeft u na het lezen nog vragen bespreekt u die dan met de plastisch chirurg. Het kan handig zijn de vragen van te voren even op papier te zetten.