Bij uw kind is waterpokken geconstateerd en is daardoor besmettelijk voor andere patiënten, bezoekers en medewerkers die nog geen waterpokkengehad hebben. Daarom zal uw kind in isolatie verpleegd worden op een eenpersoonskamer. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd (meestal binnen een week) en de arts akkoord is, mag uw kind uit isolatie.
Waterpokken
Waterpokken wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus, ook wel het varicella zoster-virus genoemd. Het virus is zeer besmettelijk: bijna iedereen die met het virus in aanraking komt, wordt besmet. Van de kinderen in West-Europa heeft 95% waterpokken gehad voor de leeftijd
van twaalf jaar, in de tropen ligt dat percentage veel lager. Het virus wordt door hoesten en praten overgebracht, maar ook door direct contact (vocht uit de blaasjes).
Waterpokken begint meestal met koorts en grieperigheid. Na enkele dagen ontstaan vlekjes op de huid, eerst op het hoofd, later op het hele lichaam. De vlekjes ontwikkelen zich tot blaasjes die vaak erg jeuken. Soms komen de blaasjes ook in de mond voor. Na een paar dagen drogen
de blaasjes in en worden het korstjes. Vanaf 48 uur voor het ontstaan van de vlekjes is uw kind besmettelijk. De besmettelijke periode is voorbij na het indrogen van het laatste blaasje.
Isolatiemaatregelen
Uw kind wordt verpleegd op een eenpersoonskamer waar onderdruk heerst; de ramen en deuren moeten goed gesloten blijven. Medewerkers en bezoek dragen handschoenen en een jasschort. Personen die geen waterpokken hebben gehad, gaan bij voorkeur niet naar binnen, anders
dragen zij naast handschoenen en jasschort een mondneusmasker. U hoeft deze maatregelen niet te nemen als u zelf al waterpokken heeft gehad, alleen moet u bij het verlaten van de kamer handhygiëne toepassen en direct het ziekenhuis verlaten.
Inroomen
Ouders/verzorgers die inroomen bij kinderen die in strikte isolatie verpleegd worden, dienen zich te houden aan een aantal afspraken en richtlijnen:
- Beschermende maatregelen in de kamer zijn niet nodig.
- Na intensief contact handhygiëne toepassen.
- De ouder/verzorger wordt verzocht de kamer zo weinig mogelijk te verlaten. Bij het verlaten van de kamer handhygiëne toepassen en direct het ziekenhuis verlaten.
- De ouder/verzorger mag wel gewoon gebruik maken van toilet en douche op de isolatiekamer of afdeling.
- Indien een ouder/verzorger geen waterpokken heeft doorgemaakt, dan kan de ouder geen gebruik maken van faciliteiten op de verpleegafdeling.
Het overige bezoek dient zich aan de instructies op de deur te houden.
Bezoekers
Het is verstandig dat bezoekers zich eerst melden bij de receptie van de afdeling. Daar kan uitleg worden gegeven over de maatregelen. Voor meer informatie kunt u een afspraak maken met de behandelend arts.
Het heeft de voorkeur dat alleen bezoekers die waterpokken hebben doorgemaakt dan wel hiertegen gevaccineerd zijn, op bezoek mogen komen. Dit geldt eveneens voor kinderen.
Bezoekers moeten tijdens het bezoek op de kamer blijven en bij het verlaten van de kamer handhygiëne toepassen en direct het ziekenhuis verlaten. Na het bezoek niet bij andere patienten op bezoek gaan.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de behandelend arts of de verpleegkundige.