Uitleg over de operatie

Bij uw kind is een laryngeale cleft vastgesteld en de KNO-arts heeft geadviseerd om deze tijdens een operatie te sluiten. Omdat dit via de mond gebeurt heet dit een endoscopische sluiting.

De operatie

De operatie vindt op de operatiekamer plaats en uw kind zal onder narcose zijn.

De operateur zal een holle buis (laryngoscoop) via de mond inbrengen zodat hij bij het strottenhoofd kan. Vervolgens wordt een klein reepje slijmvlies van de rand van de cleft verwijderd waarna de randen naar elkaar toe gehecht worden. Omdat bij deze operatie de achterkant van het strottenhoofd meer naar elkaar toe getrokken wordt, zal de toegang naar de luchtpijp iets vernauwen. Om hiervoor te corrigeren wordt aan beide kanten van het strottenhoofd een knipje gezet in de plooi die van de achterkant van het strottenhoofd naar het strottenklepje loopt. Hierdoor opent het strottenhoofd zich weer wat meer.

Risico's

  • Schade van lip, tand of slijmvlies door de laryngoscoop.
  • Zwelling van het strottenhoofd waardoor kortademigheid. Dit zal leiden tot een langere opname. De zwelling kan behandeld worden met medicijnen en de ademhaling kan zo nodig geholpen worden door zuurstof toe te dienen zonder of met druk, of door een beademingsbuis in te brengen. Dit laatste is zeer zelden nodig.
  • Pijn. Uw kind zal enige pijn ervaren na de operatie waardoor het eten/drinken soms even wat lastiger gaat. Meestal is dit met eenvoudige pijnstillers goed te verhelpen.
  • Moeizaam eten/drinken na de operatie. Dit zal leiden tot langere opname. Indien nodig zal uw kind extra vocht krijgen via het infuus of zal er een neusmaagsonde geplaatst worden om uw kind sondevoeding te kunnen geven. Dit laatste is zeer zelden nodig.
  • Niet of onvoldoende slagen van de operatie.

De opname

Uw kind wordt de dag van of de dag voor de operatie opgenomen. Indien er geen problemen met de ademhaling ontstaan, uw kind voldoende kan eten en drinken en de pijn goed te behandelen is met paracetamol kan uw kind de dag na operatie met ontslag.

Na de operatie

  • Na de operatie mag uw kind hetzelfde eten en drinken als hij voor de operatie deed.
    Indien uw kind een afwijkende voedselinname had (bijvoorbeeld ingedikte dranken) dan blijft u de voeding op dezelfde manier geven als voor de operatie.
  • Indien uw kind logopedie heeft kan hier mee doorgegaan worden.
  • Vier tot zes weken na de operatie zal de kijkoperatie herhaald worden om te zien of de sluiting geslaagd is. Als bij deze controle scopie gezien wordt dat de sluiting geslaagd is, dan kan vanaf dit moment onder begeleiding van de logopedist gewerkt worden aan het afbouwen van het indikken van het drinken tot normale voedselinname.
  • In sommige gevallen zal aanvullend slikonderzoek (zoals een slikvideo) afgesproken worden.

Figuur 1:Type I Cleft; verwijderen randje slijmvlies, gesloten cleft