Binnenkort krijgt u een Dinamap onderzoek bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Een Dinamap onderzoek is een medische naam voor een bloeddrukmeting die 30 minuten duurt. Het doel van het onderzoek is om ongestoord uw bloeddruk te meten. In deze folder leest u meer over het Dinamap onderzoek: wat is het doel van dit onderzoek, hoe moet u zich voorbereiden en wat is belangrijk na het onderzoek?

Waarom krijgt u deze informatie?

Om u goed voor te bereiden op het onderzoek raden wij u aan om deze folder door te nemen. Deze folder maakt deel uit van de informatie die u krijgt over uw behandeling en zorg. Heeft u vragen en of opmerkingen, dan kunt u deze stellen aan de betrokken zorgverleners. Deze informatiefolder is uw persoonlijke eigendom. U kunt hierin zelf aantekeningen maken.

De bloeddruk

De bloeddruk is de druk in de bloedvaten die ontstaat doordat het hart het bloed rondpompt. De bloeddrukwaarden kunnen sterk wisselen. De bloeddruk kan verhoogd worden door: een volle blaas, koffie, roken, praten, kou, pijn, onrust, angst, ziekenhuisomgeving, stress of inspanning. Ook al merkt u daar zelf helemaal niets van.

Wat is een Dinamap onderzoek?

Bij het Dinamap onderzoek wordt er gedurende 30 minuten iedere 3 minuten uw bloeddruk gemeten. Dit geeft een betrouwbaarder beeld dan de korte meting in de spreekkamer van de arts. Het onderzoek vindt plaats in een rustige kamer terwijl u niet gestoord wordt. Tijdens het onderzoek is het belangrijk dat uw bloeddruk zo min mogelijk wordt beïnvloed. Dit is belangrijk! De waarden van deze bloeddrukmeting bepalen hoe uw bloeddruk behandeld moet worden, bijvoorbeeld of u meer medicijnen moet krijgen of niet.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich aan de balie van polikliniek Hartcentrum op C2. Een doktersassistente van de polikliniek Hartcentrum roept u op en begeleidt u naar een spreekkamer. De doktersassistente koppelt de bloeddrukband aan en stelt de bloeddrukmeter in. Tijdens de eerste meting is de doktersassistente aanwezig in de spreekkamer. Daarna verlaat de doktersassistente de spreekkamer. De volgende metingen gaan automatisch. Na de laatste meting komt de doktersassistente de spreekkamer weer in om de bloeddrukband af te koppelen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het meekijken naar de bloeddrukuitslagen, tijdens de meting, er voor kan zorgen dat uw bloeddruk omhoog gaat. Het heeft nooit een positief effect, daarom laten wij u niet meekijken. Maar na afloop mag u natuurlijk de uitslagen wel zien.

Hoe is de voorbereiding op het Dinamap onderzoek?

Om de meest optimale bloeddruk van u te krijgen is het belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk bent. Wij vragen daarom het volgende van u:

  • U mag gebruik maken van uw mobiele telefoon, liever niet telefoneren
  • U mag rustig een boekje of tijdschrift lezen tijdens het onderzoek.
  • U mag niet praten of lachen. Eventuele familieleden/begeleiders zijn niet in de spreekkamer aanwezig tijdens het onderzoek.
  • Maakt u van te voren gebruik van het toilet.
  • U mag geen haast hebben voor de volgende afspraak binnen of buiten het ziekenhuis.

Uw houding is belangrijk!

Tijdens het Dinamap onderzoek zit u op een comfortabele stoel. Uw benen graag naast elkaar neerzetten, dus niet over elkaar. Als uw voeten de grond niet raken krijgt u een voetenbankje. Uw onderarm wordt ondersteund door een tafel of leuning.

Meestal wordt de bloeddruk aan de rechterarm gemeten, maar het kan zijn dat er een reden is om aan de andere arm te meten. Bijvoorbeeld als u een shunt, borstamputatie of bloeddruk-verschil in linker- en rechterarm heeft. Heel soms meten we de bloeddruk aan uw linker- of rechterbeen.

Waar moet u zich melden?

U kunt zich melden bij de polikliniek Hartcentrum, C2. Dat is in bouwdeel C op de tweede verdieping, boven de hoofdingang van Amsterdam UMC, locatie AMC.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het Dinamaponderzoek duurt 40 tot 45 minuten.

Hoe gaat het na het onderzoek?

Als u geen andere afspraken in het ziekenhuis heeft, kunt u direct na het onderzoek naar huis.

Wanneer krijgt u de uitslag?

Uw behandelend arts bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens de eerstvolgende controle afspraak of belafspraak.

Kunt u niet op de afgesproken tijd komen?

Als u verhinderd bent op de afgesproken tijd, is het belangrijk dat u dit meldt aan de poli- kliniek Hartcentrum. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:45-16:30 uur.

Het telefoonnummer is 020-5663794. U kunt ook mailen naar polihartcentrum@amc.nl of aangeven dat u verhinderd bent via Mijn Dossier.

Heeft u nog vragen?

Als u nog vragen heeft, stelt u die dan gerust aan de behandelend arts of aan de doktersassistent.

Ruimte voor uw eigen aantekeningen of vragen