In deze tekst leest u over een buikwandcorrectie. Hoe ontslaat een slappe buikwand? Waar moet u op letten bij de voorbereiding op de operatie? Hoe verloopt de operatie en wat zijn de risico's? Is er kans op complicaties?
Een slappe buikwand
Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een slappe buikwand kan met behulp van plastische chirurgie gecorrigeerd worden. De medische term voor deze operatie is abdominoplastiek of buikwandplastiek.
Correctie van de buikwand
Het is belangrijk een reëel verwachtingspatroon te hebben als u een correctie van de buikwand overweegt. Uw buik wordt platter, maar u moet geen perfectie verwachten. Na de operatie blijven er zichtbare littekens achter. Het huidgebied onder de navel wordt gevoelloos, meestal tijdelijk soms blijvend. Het gebied dat gevoelloos is, kan wel kleiner worden in de loop der jaren.
Voorbereiding
- Als u geneesmiddelen gebruikt moet u dat vooraf aan de arts melden.
- Stop tien dagen voor de operatie -in overleg met uw arts - met antistollingsmiddelen, aspirine, apc en andere bloedverdunnende pijnstillers.
- Gebruik paracetamol als u een pijnstiller nodig hebt.
- Als u te zwaar bent, is het verstandig voor de operatie te vermageren.
- Stop met roken (minstens zes weken voor de operatie), dit vermindert de kans op problemen tijdens de operatie.
De operatie
Een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd onder algehele narcose of onder plaatselijke verdoving middels een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer twee uur. De arts maakt de buikwand (tot aan het borstbeen) los van de onderliggende spierlaag. De navel blijft op zijn plaats. De huid wordt strakgetrokken, overtollige huid en onderhuids vetweefsel worden verwijderd. Als de buikspieren zijn uitgerekt worden ze ingekort. Er wordt een aantal drains (dunne slangetjes) aangebracht, zodat het wondvocht naar buiten kan.
Vlak na de operatie
U mag de dag na de operatie naar huis. U mag met de drains naar huis. De drains worden verwijderd afhankelijk van de vocht productie. De littekens van de buikwandcorrectie lopen rond de navel en binnen de "bikinilijn". Als een buikspiercorrectie niet nodig is mag u de dag na de operatie uit bed. Als tijdens de correctie ook uw buikspieren zijn ingekort moet u de eerste dag na de operatie strikte bedrust houden. Tot zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen.
Enkele weken na de operatie
De hechtingen gaan er na twee weken uit. Om de buikwand goed te laten hechten aan de onderliggende spierlaag moet u vier tot zes weken een steunend korset om de buik of een steunende pantybroek dragen. Hierna zijn alle bewegingen weer mogelijk en mag u sporten.
Krijgt u tijdens de herstelperiode last van abnormale pijn, zwelling of koorts dan moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.
Risico's en complicaties
Een buikwandoperatie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie.
De wond kan bijvoorbeeld gaan infecteren (komt niet vaak voor). Mensen met veel onderhuids vetweefsel hebben meer kans op infectie. Daarom is het belangrijk niet te zwaar te zijn voor de operatie.
Een enkele keer treedt een nabloeding op. De arts moet dan het nabloedende vat dichten.
Een late complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig blijft rond de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms moeten deze 'dogears' (hondenoren) operatief verwijderd worden onder plaatselijke verdoving in de polikliniek.
Vergoeding
De zorgverzekeraar bepaalt de voorwaarden voor het vergoeden van de ingreep, in het algemeen vergoeden zij een buikwandcorrectie niet.
We kunnen een aanvraag indienen bij uw zorg verzekeraar.