Informatie over de mogelijkheid voor arbeidsgericht zorg voor mensen met langdurige klachten bij, na of toegeschreven aan Lymeziekte
Lymeziekte is doorgaans goed te behandelen met antibiotica. Echter, een deel van de mensen die worden behandeld voor Lymeziekte houdt langdurig klachten. Deze klachten kunnen soms leiden tot beperkingen en problemen in het dagelijks functioneren, onder andere in het werk of de opleiding.
Aan het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziekte Centrum is daarom ook een klinisch arbeidsgeneeskundige verbonden. Als u door de gevolgen van Lyme-gerelateerde klachten vragen of problemen heeft op het gebied van opleiding of werk (en inkomen) kunt u verwezen worden naar deze klinisch arbeidsgeneeskundige.
Lymeziekte & arbeid
Het Radboudumc en Amsterdam UMC voeren momenteel samen een zorgvernieuwingsproject “Ziekte van Lyme en Arbeid” uit bij mensen met langdurige aan Lymeziekte toegeschreven klachten. Bij dit project kunnen patiënten, die vanwege deze klachten onder behandeling zijn bij Amsterdam UMC of Radboudumc, verwezen worden naar een klinisch arbeidsgeneeskundige (KAG) binnen het ziekenhuis. Deze KAG is een specialist op het gebied van arbeid en gezondheid, die gespecialiseerd is in de gevolgen van Lymeziekte voor werk.
Lopend onderzoek
Aan deze vernieuwing is een onderzoek gekoppeld om na te gaan of patiënten behoefte hebben aan begeleiding op het gebied van werk en waaruit die behoefte bestaat. Het kan bijvoorbeeld gaan om vragen over wat de ziekte en behandeling betekenen voor het werk en over aanpassingen in het werk om aan het werk te kunnen blijven. Maar ook over hoe de terugkeer naar werk aan te pakken en wat de rechten en plichten zijn. Met uw behandelaar van het Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziekte Centrum kunt u overleggen of u hier eventueel voor in aanmerking komt.