Sinds 2017 zijn er nieuwe geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van atopisch eczeem (en astma). Sinds 2022 is daar tralokinumab en de JAK remmers baricitinib, upadacitinib en abrocitinib aan toegevoegd. Deze nieuwe geneesmiddelen worden als groep aangeduid met de term “biologicals” en JAK remmers. Biologicals vormen een groep van gemodificeerde eiwitten die speciaal zijn ontwikkeld om de immunologische processen in het lichaam die atopisch eczeem veroorzaken te beïnvloeden.

Biologicals kunnen atopisch eczeem niet genezen, maar kunnen wel de symptomen ervan onderdrukken. De naam biologicals is afgeleid van de manier waarop deze nieuwe geneesmiddelen worden geproduceerd. Het arsenaal aan behandelingen breidt nog steeds uit.

We behandelen volwassenen en kinderen met deze geneesmiddelen.

Wanneer start u een biological/JAK remmer?

Een biological/JAK remmer wordt gestart wanneer de zalven, eventueel lichttherapie en systemische therapieën al dan niet in combinatie met (intensieve) lokale therapie, niet voldoende resultaat geven.

Het spreekuur

Als er tijdens uw bezoek op het spreekuur met u besproken is om te starten met een biological of JAK remmer, zullen de verdere consulten vaak plaats vinden op het eczeem spreekuur. Het spreekuur wordt door arts-onderzoekers, dermatologen in opleiding, en verpleegkundigen verricht, vaak onder supervisie van prof. dr. Spuls, dr Middelkamp-Hup en dr Gerbens. Tijdens de consulten zal er samen met u gekeken worden welke behandeling de juiste is voor uw atopisch eczeem. Ook wordt er gekeken of er naast de biological, de juiste lokale behandeling gehanteerd wordt om uw atopisch eczeem zo optimaal mogelijk te onderdrukken. Mocht de gekozen behandeling niet werken of heeft u bijwerkingen die een reden tot stoppen zijn dan wordt er naar een andere behandeling/biological/JAK remmer gekeken samen met u, die misschien een beter effect heeft om zo uiteindelijk de juiste behandeling te vinden. We besteden ook aandacht aan de psychosociale aspecten van atopisch eczeem.

Biologic

In het begin van de behandeling zal u na één maand en daarna ongeveer één keer per drie maanden op controle komen, en zal ook soms bloedonderzoek plaatsvinden. Als de behandeling aan slaat en uw atopisch eczeem stabiel is, kunnen controles elke zes tot twaalf maanden plaatsvinden of wordt u terugverwezen naar uw dermatoloog in een perifeer ziekenhuis.

Hoe word ik verwezen?

Uw dermatoloog kan u rechtstreeks verwijzen naar ons poliklinische spreekuur, door het sturen van een verwijsbrief. Helaas kan uw huisarts niet rechtstreeks naar dit specifieke spreekuur verwijzen en zult u meestal eerst onder behandeling zijn van een dermatoloog in een perifeer ziekenhuis. Behandelteam

Prof. dr. Phyllis Spuls, dr. Pina Middelkamp-Hup, dr. Louise Gerbens en andere stafleden, arts-onderzoekers, arts-assistenten in opleiding en verpleegkundige Ariënna Hyseni.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt binnen Amsterdam UMC veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe biologicals/JAK remmers, combinatiebehandelingen, de juiste doseringen van behandelingen. Zowel in de klinische praktijk als bij het wetenschappelijk onderzoek is er aandacht voor kinderen en skin of colour. We vervolgen al sinds 2017 patiënten die behandeling krijgen met licht- of systemische therapie in het TREAT NL/BE register (https://treatregister.nl/) . Ook werken we mee aan nationale en internationale richtlijnen. Zo bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psoriasis. Het kan zijn dat u gevraagd wordt mee te doen aan een studie/onderzoek, dit is geheel vrijblijvend en niet verplicht